maść na trądzik

Przyczyny trądziku różowatego

U wielu dorosłych osób pojawia się w dzisiejszych czasach przykry problem skórny, jakim jest trądzik różowaty. Niekiedy jest on mylony z trądzikiem młodzieńczym, z którym jednak nie ma nic wspólnego. Jest to choroba bardzo przykra i dokuczliwa, a co najgorsze – trudna do wyleczenia. Wiele osób boryka się z nią nawet przez całe życie i nie potrafi sobie poradzić z narastającymi dolegliwościami.

W jaki sposób objawia się na skórze trądzik różowaty?

W większości przypadków, taki trądzik różowaty – początki wyglądają bardzo podobnie. Pierwsze jego objawy to z pewnością:

  • zaczerwienienia w centralnej części twarzy, w okolicach nosa i policzków,
  • pajączki, które pojawiają się w tej samej części twarzy,
  • grudki i krostki, które mogą zmieniać się z czasem w brzydkie bruzdy i nawet zniekształcać twarz w okolicach nosa,
  • świąd i pieczenie,
  • uczucie suchości skóry.

Trądzik różowaty PRZYCZYNY

Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie są przyczyny trądziku różowatego. Lekarze do dzisiaj spierają się w tej kwestii i często trudno jest im określić jednoznaczną przyczynę tego stanu rzeczy. Najczęściej jednak, jako główne przyczyny trądziku różowatego wskazuje się skłonności genetyczne, a więc dziedziczenie, ale również niewłaściwy tryb życia, nadmierny stres i hormony. W przypadku niewłaściwego trybu życia można mieć wiele na myśli. W przypadku niektórych osób, trądzik różowaty nasila się po prostu pod wpływem stresu i napięcia. Inne reagują bardzo źle na spożywany alkohol oraz na tytoń palony w papierosach. Często lekarze całkowicie zakazują takich używek. U większości osób, trądzik różowaty spowodowany jest złą dietą. Okazuje się, że dieta zakwaszająca organizm, powodująca zakwaszenie układu pokarmowego, ma bardzo wymierny wpływ na powstawanie trądziku różowatego. Zaleca się przede wszystkim unikanie ostrych przypraw, ale również stosowanie produktów takich, jak kasze, a przede wszystkim kasza jaglana, brokuły, marchew, dynia, czy też ryby morskie, zamiast mięs. Poza tym, wielu lekarzy wskazuje również na naturalne antybiotyki, jakimi są czosnek, cebula, kapusta kiszona, ogórki kiszone oraz cytryna.

Co ciekawe, cytryna ma silne właściwości odkwaszające, pomimo swojego kwaśnego smaku.
Przyczyny trądziku różowatego są naprawdę różne. U niektórych osób nadmierne wystawienie na szkodliwe działanie promieni słonecznych lub solarium powoduje nasilenie się objawów. Dlatego, cierpiąc na trądzik różowaty, należy unikać słońca, opalania się w solarium i w ogóle promieniowania UV. Zaleca się stosowanie kremów z dużym filtrem UV, który zabezpiecza skórę.

Często lekarze stwierdzają w przypadku kobiet cierpiących na trądzik różowaty, że powodują one u siebie nasilenie się objawów poprzez nakładanie na skórę wielu warstw makijażu, a następnie zmywanie go. Silne tarcie wacikami podczas takiej czynności, może jedynie silnie podrażniać skórę twarzy i powodować zaczerwienienia oraz pieczenie. Poza tym, kosmetyki zawierają szereg substancji zapachowych i olejków eterycznych, które również silnie drażnią skórę. Należy wybierać kosmetyki z jak najmniejszą ilością składników, bezzapachowe, najlepiej również bez parabenów i bez konserwantów.

Wykrycie przyczyny powstawania trądziku różowatego u konkretnej osoby jest bardzo ważne. Dzięki temu, można bowiem zastosować konkretną metodę leczenia. Niekiedy jest to właściwa dieta, a w innym przypadku terapia hormonalna, czy też polegająca na wzmocnieniu naczyń krwionośnych. Decyzję o terapii powinien podejmować jednak zawsze lekarz, na własną rękę możesz stosować naturalne metody opisane tutaj.

maść na trądzik